"Zdrav za 5" - Edukativno predavanje u Drnju

Slika PU_KK/Vijesti/2015/11/Drnje.23.11.jpg

U Osnovnoj školi u Drnju, 23. studenoga, policijska službenica za prevenciju, održala je edukativno predavanje za 32 učenika 8. razreda škole. Predavanje je održano u sklopu provođenja nacionalnog projekta „Zdrav za 5“, Komponenta 1. Tema edukacije bila je „Štetne posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe alkohola“.

Foto: Pu koprivničko-križevačka

U Osnovnoj školi u Drnju, 23. studenoga, policijska službenica za prevenciju,  održala je edukativno predavanje za 32 učenika 8. razreda škole. Predavanje je održano u sklopu provođenja nacionalnog projekta „Zdrav za 5“, Komponenta 1. Tema edukacije bila je „Štetne posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe alkohola“. 

Učenici su upoznati sa projektom „Zdrav za pet“, a koji se odnosi na prevenciju ovisnosti i zlouporabe droga, alkohola i igara na sreću te očuvanje i zaštitu okoliša. Predočeni su rezultati anonimne ankete, s razine Županije i Republike Hrvatske, koji ukazuju da polovica učenika osmih razreda konzumira alkoholna pića bar jednom mjesečno, da su probali alkohol, bili pod utjecajem alkohola te u manjem postotku u stanju teške opijenosti. Učenici su se izjasnili da su probali konzumirati alkohol, jedna učenica navela je da nije nikada probala alkoholno piće. 

Na predavanju se pričalo zašto ljudi počinju piti, kako se osjećamo pod utjecajem alkohola te o štetnim posljedicama, možebitnom nasilnom ponašanju, uništavanju imovine, prometnim nesrećama i obiteljskom nasilju. Stav je pojedinca da li će i koliko alkohola popiti te samim time i odgovornost kako za sebe, tako i druge osobe. 

Prikazani su konkretni primjeri iz prakse, vezano uz činjenje kaznenih djela i prekršaja mladih ljudi  pod utjecajem alkohola, prometnih nesreća, koristeći fotografije i multimedijske sadržaje. 

Učenici su informirani o kaznenopravnim aspektima, ukoliko pod utjecajem alkohola počine prekršaj ili kazneno djelo. Djeci je zabranjeno prodavati alkoholna pića u ugostiteljskim objektima i trgovinama. Zabranjeno je piti na javnim mjestima, kao i izlaziti nakon 23 sata, ukoliko nisu u pratnji odrasle osobe u koju roditelji imaju povjerenja.     

Također, tijekom predavanja pričalo se o načinima na koje provode slobodno vrijeme, što i jest alternativa asocijalnom ponašanju, da se posvete međusobnom druženju, sportu, odnosno zdravim i primjerenim aktivnostima njihovoj dobi.

                 



Stranica