"Zdrav za 5" - Edukativno predavanje u Legradu

Slika PU_KK/Vijesti/2015/01/zdrav.legrad.4.jpg

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U četvrtak, 29. siječnja, policijski službenici Policijske uprave koprivničko – križevačke održali su predavanje za 10 učenika 8. razreda Osnovne škole „Legrad“ u prisutnosti pedagoginje i razrednice. Tema predavanja bile su „Štetne posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe alkohola“ u sklopu Komponente I. – podkomponente I. projekta „Zdrav za 5“. 

Učenicima je prezentiran način provođenja projekta „Zdrav za 5“ i njegovi ciljevi. Prikazani su im rezultati anketiranja njihovih vršnjaka s područja naše Županije u školskoj godini 2012./2013. vezano uz ovisnost i zlouporabu alkohola. 

Kroz primjere činjenja prekršaja i kaznenih djela pod utjecajem alkohola, koji su praćeni medijski, nastojalo im se objasniti kako alkohol djeluje na njihov organizam i kako često dolazi do poremećaja u ponašanju.

Prikazani su im i primjeri iz policijske prakse: prekršaji s elementima nasilja (narušavanja javnog reda i mira, nasilnička ponašanja u obitelji), prekršaji iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kaznena djela oštećenja stvari, nanošenja teških tjelesnih ozljeda, u kojima su mlade osobe pod utjecajem  alkohola počinitelji. Kroz te primjere pokušalo ih se osvijestiti o opasnostima koje prijete kod učestale konzumacije alkohola i kako takvi događaji utječu na njih i njihovu budućnost. 

Kroz navedene primjere razrađene su važne odredbe Prekršajnog zakona, Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, Obiteljskog zakona, Zakona o kaznenom postupku i drugih zakonskih propisa koji se bave prevencijom ovisnosti i kaznenopravnom zaštitom djece. 

Prikazane su im aktivnosti koje su organizirane u sklopu Komponente II. prošle školske godine – eko radionice na otvorenom prostoru uz poruke: Ne alkoholu, Ne drogi, Ne igrama na sreću.



Stranica