"Zdrav za 5" - Edukativno predavanje u OŠ Antun Nemčić Gostovinski

Slika PU_KK/Vijesti/2016/03/A.N.G.1.jpg

U utorak, 1. ožujka, policijske službenice za prevenciju održale su predavanja za 47 učenike dva osma razreda u Osnovnoj školi Antun Nemčić Gostovinski u Koprivnici.   

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U utorak, 1. ožujka, policijske službenice za prevenciju održale su predavanja za 47 učenika dva osma razreda u Osnovnoj školi Antun Nemčić Gostovinski u Koprivnici. 

Predavanje je održano na temu „Štetne posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe alkohola“, u sklopu Komponente I projekta „Zdrav za 5“. Učenici su upoznati sa projektom „Zdrav za pet“ koji se odnosi na prevenciju ovisnosti i zlouporabe droga, alkohola i igara na sreću, te očuvanje i zaštitu okoliša. 

Nakon prezentiranja rezultata anonimnog anketiranja učenika osmih razreda koje je provedeno u školama u Županiji koprivničko – križevačkoj tijekom pretprošle školske godine, učenicima je prezentirana problematika zlouporabe alkohola kroz primjere iz medija, te video sadržaje i teoretski dio. 

Kroz primjere iz policijske prakse, predočene su im posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe alkohola kod počinjenja prekršaja i kaznenih djela: uništavanje imovine, narušavanje javnog reda i mira, nasilničko ponašanje u obitelji, posljedice prilikom sudjelovanja u prometu na cestama.

Na primjeru činjenja prekršaja narušavanja javnog reda i mira od strane 15 – godišnjaka pod utjecajem alkohola, učenicima se nastojao približiti postupak policije i suda u takvim predmetima. Naglasak je dat na posljedice koje nosi takav čin, odnosno kako to utječe na budućnost tog djeteta.

Učenici su upoznati sa činjenicom koliko su štetne i razorne posljedice prekomjerne konzumacije alkoholnih pića. Na učenike se apeliralo da vode računa o sebi, jedni o drugima, da ne sudjeluju u prometu ukoliko su pod utjecajem alkohola, te da se ne voze u prijevoznim sredstvima s osobama koje su pile, kao i da pomognu prijateljima, kolegama, ukoliko su previše popili. 

Na kraju edukacije, učenicima je održano kratko predavanje u svezi štetnosti konzumacije opojnih droga, s posebnim naglaskom na sintetičke droge, s novim pojavnim oblicima, lako dostupne u vidu sprejeva, osvježivača, materija koje se poput nikotina unose u organizam. Budući da su iste vrlo opasne, razorne po organizam nakon samo jedne konzumacije, ostavljaju posljedice po zdravlje na cijeli organizam.     

 

             



Stranica