"Zdrav za 5" - Edukativno predavanje u Sokolovcu

Slika PU_KK/Vijesti/2015/11/sokolovac.4.11.3.jpg

Foto: Pu koprivničko-križevačka

U srijedu, 4. studenoga, u Osnovnoj školi u Sokolovcu,  policijske službenice za prevenciju, održale su edukaciju za 28 učenika 8. razreda škole u sklopu provođenja nacionalnog projekta „Zdrav za 5“, Komponenta 1, „Štetne posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe alkohola“. 

Edukacija je održana uz korištenje prezentacije, fotografija, video materijala i međusobnu komunikaciju. Učenici su upoznati sa sadržajnom formom projekta „Zdrav za pet“ koji se odnosi na prevenciju ovisnosti i zlouporabe droga, alkohola i igara na sreću, te očuvanje i zaštitu okoliša. 

Učenicima su predočeni rezultati anonimne ankete, kako s razine Županije, tako i Republike Hrvatske koji ukazuju da polovica učenika osmih razreda konzumira alkoholna pića bar jednom mjesečno, da su probali alkohol, bili pod utjecajem alkohola i u većim količinama, te u manjem postotku u stanju teške opijenosti. Na predavanju se pričalo o tome na koji način alkohol utječe na čovjeka, te o štetnim posljedicama, možebitnom nasilnom ponašanju, uništavanju imovine, prometnim nezgodama , obiteljskom nasilju. 

Stav je pojedinca da li će i koliko alkohola popiti te samim time i odgovornost kako za sebe, tako i druge osobe. Prikazani su konkretni primjeri iz prakse, vezano uz  činjenja kaznenih djela, prekršaja mladih ljudi, pod utjecajem alkohola, prometnih nesreća, kroz fotografije, multimedijske sadržaje. 

Ukazano je na kaznenopravne aspekte ukoliko je pod utjecajem alkohola počinjen prekršaj ili kazneno djelo. Djeci je zabranjeno prodavati alkoholna pića, u ugostiteljskim objektima, trgovinama, zabranjeno je piti na javnim mjestima, kao i izlaziti iza 23 sata, ukoliko nisu u pratnji odrasle osobe u koju roditelji imaju povjerenja. 

U zadnjem dijelu predavanja, pričalo se o štetnosti konzumacije opojnih droga, te posebice o novim, sintetičkim drogama, koje su lako dostupne i imaju razoran učinak po organizam. Savjet učenicima je da nikada ne uzimaju opojne droge, da paze na sebe, jedni na druge i nastoje ne podleći asocijalnom modalitetu ponašanja kakve god probleme imali. Ukoliko imaju problema da se obrate ili roditeljima, ili odrasloj osobi kojoj vjeruju, psihologu u školi, razrednici. 

                 



Stranica