Zimski uvjeti na cestama

Slika PU_KK/Vijesti/2010/11/policajac01.jpg

Sukladno najavama meteorologa prisutne su snježne oborine te su nastupili zimski uvjeti na cestama. Kako bi se u ovim uvjetima dogodilo što manje prometnih nesreća i smanjilo stradavanje osoba u prometnim nesrećama ponovno podsjećamo vozače na slijedeća pravila vožnje u zimskim uvjetima:

Foto: Ilustracija

 

Sukladno najavama meteorologa prisutne su snježne oborine te su nastupili zimski uvjeti na cestama. Kako bi se u ovim uvjetima dogodilo što manje prometnih nesreća i smanjilo stradavanje osoba u prometnim nesrećama ponovno podsjećamo vozače na slijedeća pravila vožnje u zimskim uvjetima:

 

  • smanjite brzinu kretanja,
  • povećajte razmak između vozila,
  • nemojte naglo kočiti,
  • nemojte pretjecati vozila ispred vas,
  • izbjegavajte iznenadna zaustavljanja,
  • usporavajte tako da ubacite u nižu brzinu ranije nego inače i omogućite tako postupno smanjenje brzine kretanja vozila,
  • svaku promjenu pravca kretanja najavite pravovremenim uključivanjem pokazivača smjerova,
  • prilikom vožnje unazad obavezno uključite sva četiri pokazivača smjera,
  • prije samog početka vožnje s vozila (krov, stakla, svjetla) skinite sav snijeg i led,
  • u slučaju kvara na dovoljnoj udaljenosti postavite trokut kojim ćete upozoriti ostale vozače i maknite vozilo sa ceste na prvu prikladnu površinu,
  • ukoliko dođe do zanošenja vozila na cesti nemojte kočiti, već lagano otpustite gas, te
  • postupajte sukladno znakovima što ih daju policijski službenici koji vrše regulaciju prometa.

 

Pješacima savjetujemo da koriste nogostupe, a ukoliko to nisu u mogućnosti, da se kreću uz lijevi rub kolnika kako bi u slučaju potrebe mogli propustiti vozila koja im dolaze u susret, te da za vrijeme kretanja kolnikom noću i u vrijeme smanjene vidljivosti budu označeni reflektirajućim materijalom (reflektirajući prsluci, trake, krijesnice za pješake) ili izvorom svjetlosti. Cestu treba prelaziti na obilježenim pješačkim prijelazima nakon provjere da se ista može sa sigurnošću prijeći.

Apeliramo na vozače bicikala da se u vrijeme nastupa zimskih uvjeta na cestama istima ne sudjeluju u prometu, jer snijeg na kolniku pridonosi velikoj nestabilnosti bicikla i uvelike povećava mogućnost pada s istoga i ozljeđivanje vozača. Ističemo da svi vozači bicikala noću i u uvjetima smanjene vidljivosti moraju koristiti reflektirajući prsluk ili reflektirajuću biciklističku odjeću.

Kako se snježne padaline najavljuju tijekom vikenda koji obilježava velik broj mladih vozača na prometnicama, ovim putem molimo sve vozače, a posebice mlade vozače motornih vozila, da za vrijeme nastupa zimskih uvjeta na cestama ne upravljaju vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića. Upravljanje pod utjecajem alkohola predstavlja opasnost samo za sebe i dovodi do teških posljedica, ali za vrijeme nastupa zimskih uvjeta na cestama posljedice su još strašnije te stoga molimo vozače da upravljanje vozilima prepuste onim vozačima koji nisu pod utjecajem alkohola.



Stranica