Nadzor prijevoza djece školskim autobusima

Slika PU_KK/vijesti/2009/11/policajac_autocesta01.jpg

Djeca su među najugroženijim sudionicima u cestovnom prometu te se posebna pažnja posvećuje postizanju najboljih uvjeta za njihovo sigurno sudjelovanje u prometu na cestama.

Foto: Ilustracija
Djeca su među najugroženijim sudionicima u cestovnom prometu te se posebna pažnja posvećuje postizanju najboljih uvjeta za njihovo sigurno sudjelovanje u prometu na cestama. Kako bi se to ostvarilo, uz redovan nadzor prometa, policijski službenici Policijske uprave koprivničko - križevačke provode i nadzor organiziranog prijevoza djece autobusima u školu.

Kada je riječ o prijevozu djece, posebnim pravilnikom regulirani su i posebni uvjeti koje autobusi kojima se djeca prevoze moraju ispunjavati. Tako su Pravilnikom o uvjetima koje moraju ispunjavati autobusi kojima se organizirano prevoze djeca (NN broj: 100/08, 20/09) propisani slijedeći uvjeti:
  • vanjska prednja i stražnja lijeva strana autobusa mora biti obilježena posebnim znakom za prijevoz djece,
  • unutrašnjost autobusa mora biti čista i neoštećena (sjedala, podovi, bočne stranice, rasvjetna tijela),
  • mora imati osnovni pribor za interventno čišćenje vozila (metla, lopatica, posuda, spužva i sl.),
  • mora imati ispravan uređaj za zagrijavanje i prozračivanje vozila,
  • vanjske površine autobusa moraju biti neoštećene, a ako su sanirane, sanacija mora biti izvedena uredno,
  • svi znakovi obavijesti i natpisi unutar autobusa (ulaz, izlaz, izlaz za nuždu i sl.) moraju biti napisani najmanje na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu,
  • sva sjedala moraju biti tapecirana,
  • sva sjedala moraju imati naslon za glavu,
  • sigurnosni pojas mora biti ugrađen na svim sjedalima,
  • na svim sjedalima moraju biti nasloni za ruke,
  • ako u autobusu postoje mjesta za stajanje, ne smiju se koristiti.
Sukladno članku 21. rečenog Pravilnika za svaki autobus kojim se prevoze djeca mora biti izdana Potvrda o ispunjavanju uvjeta za autobuse kojima se prevoze djeca.Ukoliko autobusi kojima se prevoze djeca ne ispunjavanju propisane uvjete, vozač te pravne osobe mogu se sankcionirati temeljem članka 41 Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN broj 67/08).

Članak 41. Zakona o sigurnosti prometa na cestama u svom stavku 5. kaže slijedeće: „…Ako se vozilom organizirano prevoze djeca, vozilo mora ispunjavati posebne uvjete i biti obilježeno posebnim znakom, a za vrijeme ulaska i izlaska djece iz vozila vozač mora uključiti sve pokazivače smjera.”. Za kršenje ove odredbe predviđene su slijedeće novčane kazne - novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna ili fizička osoba obrtnik ako vozilo kojim se organizirano prevoze djeca ne ispunjava posebne uvjete i nije obilježeno posebnim znakom, novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 do 5.000,00 kuna kazniti će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi, dok će se novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač autobusa.

Tijekom mjeseci rujna, listopada i studenog na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provodio se, a i nadalje će se provoditi, pojačani nadzor autobusa kojima se organizirano prevoze djeca u školu odnosno pojačani nadzor tzv. “školskih autobusa”.

U sklopu pojačanog nadzora, provedeno je osam akcija nadzora “školskih” autobusa, u kojima je izvršen nadzor 25 autobusa. Četiri akcije nadzora autobusa za posebni linijski prijevoz djece izvršene u suradnji s Inspektoratom cestovnog prometa.

Prilikom provođenja akcija kod devet autobusa je utvrđen ukupno 21 nedostatak, a iz daljnjeg prometovanja isključena su dva autobusa.

Poradi utvrđenih nedostatka, podnijeti će se optužni prijedlozi protiv pravnih osoba (prijevoznika) i odgovornih osoba u pravnim osobama te obrtnika i vozača autobusa.


Stranica