Preventivna akcija "Tjedan biciklista"

Slika PU_KK/vijesti/2010/03/plakat---tjedan-biciklista.jpg
Foto: Pu koprivničko-križevačka
Vozači bicikala jedna su od najugroženijih skupina sudionika u cestovnom prometu, a što potvrđuju podaci o zabilježenim prometnim nesrećama.

Tijekom 2009. godine vozači bicikala sudjelovali su u 59 prometnih nesreća, od čega u jednoj prometnoj nesreći s poginulom osobom, 50 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i samo osm prometnih nesreća sa materijalnom štetom.

U nesrećama je sudjelovalo 59 vozača biciklista, od čega je 49 biciklista stradalo. Smrtno je stradao jedan vozač bicikla, teško je ozlijeđeno 18 vozača bicikala, a lakše je ozlijeđeno 30 vozača bicikala

Najčešće okolnosti koje su dovele do ovih nesreća bile su oduzimanje prednosti prolaska (11), neprilagođena brzina i nepropisno uključivanje u promet (9), oduzimanje prednosti prolaska (7) i nepropisno skretanje (8).

Pod utjecajem alkohola bilo je  18 vozača bicikala.

Zaštitnu kacigu su koristila samo dva biciklista stara do 16 godina, od njih 13 ( 15 %).  
    
Problem ove kategorije sudionika u prometu je, uz pomanjkanje prometne kulture, nepoznavanje prometnih propisa vezanih za prometovanje bicikla. Tako se u svakodnevnom nadzoru prometa uočavaju i sankcioniraju prekršaji vožnje bicikla u zabranjenom smjeru, vožnja suprotnom stranom kolnika, nekorištenja biciklističkih staza, vožnja biciklom preko pješačkog prijelaza, nepoštivanje prometnih svjetala, vožnje pod utjecajem alkohola, nekorištenje svjetala noću i u uvjetima smanjene vidljivosti, nepropisno skretanje, nekorištenje zaštitne biciklističke kacige   i drugo, čime vozači bicikala sami sebe dovode u opasnosti.

Poseban problem njihove sigurnosti predstavlja i vožnja tehnički neispravnim biciklima. Najopasniji tehnički nedostatak na biciklima predstavljaju neispravna svjetla (bijelo sprijeda i crveno straga), čime smanjuju mogućnost vlastitog pravovremenog uočavanja od strane ostalih sudionika u prometu, a posebice u uvjetima smanjene vidljivosti i na mjestima gdje nema izgrađenih biciklističkih staza ili traka i gdje nema javne rasvjete.

Kako bi se smanjilo stradavanje biciklista u prometu i ujedno povećala njihova prometna kultura i stupanj tehničke ispravnosti bicikala, Policijska uprava koprivničko-križevačka će u razdoblju od 22. do 26. ožujka provesti preventivnu akciju „Tjedan biciklista“.
    
Za potrebe provođenja rečene akcije izrađen je prigodan letak koji će policijski službenici u sklopu redovnog nadzora prometa dijeliti biciklistima. Putem letka građani će biti educirani o sigurnom sudjelovanju biciklom u prometu.
 
Akciju su kao korisnu i edukativnu prepoznale slijedeće trgovine bicikala i biciklističke opreme, koje su se u nju uključile:
  • „Bike box“, Koprivnica (daje 10 % popusta na kupovinu bicikala i besplatnu ugradnju dijelova kupljenih u trgovini tijekom akcije),
  •  „Panexdimanic“ Koprivnica (daje 20 % popusta na kupovinu bicikala te daje za podjelu građanima 60 kompleta prednjih i stražnjih katadioptera s nosačima i 30 kupona za besplatan servis bicikala u visini 100 kuna),
  • „FBS“ Koprivnica (daje 40 katadioptera za podjelu građanima),
  •  „BOBE“ Đurđevac (daje besplatnu bljeskalicu za bicikl kod kupnje robe u vrijednosti od 300 kuna), i
  •  „MIŠKO“ Križevci (daje 10 reflektirajućih prsluka za podjelu građanima).


Stranica