"Dan kao san": Predavanje u Ferdinandovcu

Slika PU_KK/Vijesti/2016/04/DanKaoSanFerdin_2.jpg

Foto: Pu koprivničko - križevačka

U srijedu, 20. travnja, u prostorijama Udruge umirovljenika Ferdinandovac održana je edukacija na temu samozaštitnog ponašanja za oko 25 njihovih članova, a održale su je policijske službenice za prevenciju Ureda načelnika.

Edukacija je održana u sklopu projekta „Dan kao san“ na temu samozaštite osoba starije životne dobi kao posebno ranjive društvene skupine u kaznenim djelima krađa, prijevara i nedozvoljene uporabe osobnih podataka.

Članovima Udruge prikazani su primjeri počinjenja kaznenih djela koji su praćeni medijski, pa su im tako prezentirani primjeri prijevara/krađa na način da se počinitelji lažno predstavljaju kao djelatnici raznih poduzeća, prodavači medicinskih pomagala, zdravstveni djelatnici, ulaze u dom i nakon toga otuđuju novac i druge vrijednosti.

Čest oblik prijevare je i putem telefona, kada počinitelji dobivaju od oštećenih sve potrebne osobne podatke i kasnije čine kaznena djela nedozvoljene uporabe osobnih podataka (sklapaju razne pretplatničke ugovore) ili se lažno predstavljaju kao djelatnici banke, uvjeravaju osobe da posjeduju nevažeći novac, a nakon toga nude zamjenu za važeći.

Prisutni su pozvani da zaštite sami sebe i svoju imovinu na način da ne komuniciraju s nepoznatim osobama (bilo osobno ili putem telefona), ne odaju svoje osobne podatke i ne puštaju u svoje domove nepoznate osobe bez obzira na to kako se one predstavljaju.

Podijeljeno im je oko 60 brošura sa savjetima kako se zaštititi od gore opisanih kaznenih djela i zamoljeni su da informacije i brošure podijele svojim susjedima, prijateljima i obitelji. Također ih se pozvalo da putem broja 192 dojavljuju sva sumnjiva kretanja osoba i vozila, te im se savjetovalo da novac i dragocjenosti pohranjuju u trezore.



Stranica