Križevci: Edukacija učenika u sklopu projekta "Zdrav za 5"

Slika PU_KK/Vijesti/2013/03/zdrav.za.5.13.3.1.300.gif

Foto: Ilustracija 

U sklopu projekta „Zdrav za 5“, 13. ožujka, u OŠ „Vladimir Nazor “ u Križevcima,  održana je radionica za 18 učenika 8.a. razreda. Radionice na temu „Štetne posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe alkohola“ održala je policijska službenica za prevenciju Ureda načelnika Policijske uprave i policijski službenik Policijske postaje Križevci. 

Učenici su upoznati s projektom „Zdrav za 5“ koji se provodi na razini Republike Hrvatske, u kojeg su uključena tri ministarstva: Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Također, upoznati su s ESPAD istraživanjem koje je provedeno 2011. u europskim zemljama, prema kojem je u Hrvatskoj  povećana uporaba alkohola i inhalanata, a prema sva tri pokazatelja uporabe cigarete, alkohola i droga, Hrvatska je iznad Europskog prosjeka: Hrvatska je na 11. mjestu po pijenju u zadnjih 12 mjeseci.    

Pod utjecajem alkohola isti su skloni činjenju prekršaja i kaznenih djela (sklonost nasilju svih oblika, uništavanju imovine, imovinskim deliktima, te sudjelovanju u prometnim nesrećama). 

Učenicima su prikazani statistički pokazatelji iz domene prekršaja protiv javnog reda i mira, nasilničkih ponašanja u obitelji, broja prometnih nesreća, s udjelom maloljetnih počinitelja rečenih djela.

Prikazan je video uradak „Alcohol social commercial (Know your limit)“, koji prikazuje precjenjivanje vlastitih mogućnosti pod utjecajem alkohola. 

Također, učenici su upoznati s pojedinim slučajevima iz medija, te konkretnim primjerima iz policijske prakse: uništavanje imovine pod utjecajem alkohola, narušavanjima javnog reda i mira (tučnjavama pod utjecajem alkohola). 

Poseban naglasak je stavljen na posljedice po maloljetne osobe i njihove obitelji, nakon počinjenja prekršaja i/ili kaznenih djela – privođenja u policiju, na sud, podnošenje optužnih prijedloga/kaznenih prijava, izvješćivanja roditelja, centara za socijalnu skrb.

Upoznati su s zakonskim odredbama Zakona o trgovini, Zakona u ugostiteljskoj djelatnosti, Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, te odredbom Odluke o komunalnom redu Grada Đurđevca. 

Također, prikazan im je video uradak „Don“t drink and drive“  - prometna nesreća sa smrtnom posljedicom. Učenici osmih razreda sudjeluju na razne načine u prometu: kao pješaci, vozači bicikala, te putnici u vozilima. Male količine alkohola mogu dovesti do smrtnih posljedica. 

Kontakt policajac osvrnuo se na konkretnu problematiku mladih i konzumiranja alkohola, posebno u zonama škola. Mladi često pod utjecajem alkohola uništavaju imovinu (prometne znakove), narušavaju javni red i mir, te ostavljaju iza sebe gomilu smeća.



Stranica