Najava pojačanog nadzora vozača bicikala i pješaka te nadzor poštivanja obveza vozača prema pješacima

Slika /PU_KK/Vijesti/VoziloRotacija1.JPG

Kako bi se poboljšalo stanje sigurnosti odnosno smanjilo stradavanje vozača bicikala i pješaka u prometu na cestama, u srijedu i četvrtak, 13. i 14. svibnja, na području Postaje prometne policije Koprivnica provoditi će se pojačani  nadzor

Foto: Ilustracija

Svakodnevno u prometu sudjeluje velik broj vozača bicikala i pješaka, koji pritom često čine prometne prekršaje koji utječu, kako na njihovu, tako i na sigurnost ostalih sudionika u prometu. Nerijetko svojim nepravilnim sudjelovanjem u prometu izazovu prometne nesreće.
 
Kako bi se poboljšalo stanje sigurnosti odnosno smanjilo stradavanje vozača bicikala i pješaka u prometu na cestama, u srijedu i četvrtak, 13. i 14. svibnja, na području Postaje prometne policije Koprivnica provoditi će se pojačani  nadzor vozača bicikala i pješaka te nadzor poštivanja obveza vozača prema pješacima.

Tijekom pojačanog nadzora, posebna pozornost posvetit će se najčešćim prekršajima koje čine vozači bicikala, a to su: vožnja nogostupom i pješačkim prijelazima, nekorištenje biciklističkih staza ili traka, kretanje u nedopuštenom smjeru, tehnička neispravnost bicikala (neposjedovanje svjetlosne signalizacije, kočnica i dr.), nekorištenje svjetala tijekom noći ili u uvjetima smanjene vidljivosti, vožnja pod utjecajem alkohola i uključivanje u promet. Naglasak će biti stavljen i na korištenje zaštitne kacige kod djece, obzirom da su istu obvezne koristiti osobe mlađe od 16 godina.
 
Prilikom nadzora pješaka pozornost će se posvetiti korištenju obilježenih pješačkih prijelaza, načinu prelaska preko ceste, korištenju reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti noću ili u vrijeme smanjene vidljivosti, korištenju nogostupa i strani kretanja kolnikom. Posebna pozornost posvetiti će se obvezi vozača da propuštaju pješake na obilježenim pješačkim prijelazima.

Osim rečenih prekršaja, policijski službenici će tijekom pojačanog nadzora sankcionirati i sve ostale utvrđene prometne prekršaje koji direktno utječu na stanje sigurnosti, a posebice tzv. "četiri ubojice u prometu" - alkohol, brzinu, pojas i mobitel.
 
Pozivamo sve sudionike u prometu na poštivanje prometnih propisa i prometnih znakova, kako bi se smanjila stradavanja u prometu na cestama.
 
 

Pisane vijesti | Promet i vozila