Preventivna akcija "Mir i dobro" - oprezno s pirotehnikom!

Slika /ikone/mir.dobro.png

"Mir i dobro" naziv je preventivne akcije koju Ministarstvo unutarnjih poslova RH već tradicionalno organizira kako bi božićni i novogodišnji blagdani u našoj zemlji protekli u miru

Foto: Ilustracija

U prigodi obilježavanja predstojećih božićnih i novogodišnjih blagdana, sukladno tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima, građani će u velikom broju obilaziti vjerska okupljališta, biti nazočni na prigodnim svetim misama, okupljati se na organiziranim slavljima u ugostiteljskim objektima i gradskim trgovima, u domovima s obitelji. Stoga će biti povećan opseg svih oblika prometa, posebice cestovnog te se očekuje povećano prometovanje na graničnim prijelazima. Kao i do sada, velik broj građana u slobodnoj će prodaji nabavljati petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva za zabavu, ali se očekuje i nezakonita nabava sredstava čija nabava odnosno prodaja nije dopuštena.

"Mir i dobro" naziv je preventivne akcije koju Ministarstvo unutarnjih poslova RH već tradicionalno organizira kako bi božićni i novogodišnji blagdani u našoj zemlji protekli u miru, a povećala se opća sigurnost građana te postigla zadovoljavajuća razina javnog reda i mira.
Svrha joj je sprječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava.
 
Aktivnosti policije tijekom akcije „Mir i dobro

Preventivnom akcijom „Mir i dobro“ u blagdanskom razdoblju policija će pojačano kontrolirati nedozvoljenu prodaju pirotehničkih sredstava.
U cestovnom će prometu posebnu pozornost posvetiti većoj protočnosti prometa i suzbijanju nezakonitog unošenja pirotehničke galanterije preko graničnih prijelaza.
U svrhu održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira, ali i podizanja razine opće sigurnosti građana, policijski će službenici kontaktirati predstavnike civilne vlasti na razini županija, gradova i općina, ravnatelje obrazovnih ustanova, kako bi se građane upozoravalo na opasnosti od zlouporabe oružja, streljiva, eksploziva, bombi, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, raznih improviziranih sredstava kućne izrade.
 
IZBJEGNIMO NEŽELJENE POSLJEDICE
Obzirom da najviše opasnosti građanima prijeti na mjestima njihova većeg okupljanja, pozivamo građane na suradnju u provedbi akcije „Mir i dobro“ te na primjereno ponašanje kao doprinos svakog pojedinca dostojnoj proslavi božićnih i novogodišnjih blagdana, jer valja imati uvijek na umu da se nesreće ne događaju nekom drugom.
Činjenice i dosadašnja iskustva ukazuju da blagdansko raspoloženje u pretjeranoj mjeri potiče nerazboritu uporabu oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, što zna biti kobno, katkad s većim ili manjim posljedicama. Zato valja biti uvijek razborit i oprezan prije uporabe i inače dopuštenih sredstava.

Savjeti građanima:
  • Kako bi izbjegle neželjene posljedice ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati. Ne davati djeci sredstva koja nisu za njihov uzrast.  
  • Uvijek budite uzor svom djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite!
  • Obvezno djecu poučite načinu rukovanja pirotehničkim sredstvima i mogućim posljedicama, jer baš njihova pogrešna uporaba često ima za posljedicu ranjavanje.
  • Kupujte pirotehnička sredstva samo u ovlaštenim prodavaonicama.
  • Pirotehnička sredstva koristite samo na način kako je to opisano u uputama za uporabu, ne koristite ih na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, u vrijeme kad je njihova uporaba zabranjena, niti na način da remetite mir drugim ljudima, kao niti u blizini životinja.
  • Petarde nisu igračke. Najčešće su uzrokom ozljeda šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa su česte amputacije. Oči, pak, najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi.
  • Uvijek je bitno preventivno reagirati da bi se izbjegle nesreće, jer prilikom rukovanja oružjem i eksplozivom, najčešće stradavaju mlade, neiskusne i nestručne osobe. Prekomjerno konzumiranje alkohola čest je pratitelj i uzročnik takvih nesreća.
  • Budite odgovorni i ne podcjenjujte dječju zainteresiranost za oružje, a ako ga posjedujete, čuvajte ga na, za djecu, nedostupnim i zaključanim mjestima!
  • Djeco, ne dirajte nepoznate predmete, ne rastavljajte ih, ne pomičite ih! Zapazite li ih, odmah pozovite roditelje ili policiju!
  • Najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, jer blagdani se mogu proslaviti i drukčije - ljepše, ugodnije i, prije svega, svečanije.
 
Zakonska regulativa pirotehničkih sredstava za zabavu

Sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja (NN broj 70/17.) pirotehnička sredstva dijele se na osam kategorija, od kojih su građanima najčešće dostupna pirotehnička sredstva kategorija F1, F2 i F3, te razreda P1 i T1, dok se pirotehničkim sredstvima razreda F4, T2 i P2 smiju koristiti samo osobe sa stručnim znanjem.

VRSTE PIROTEHNIČKIH SREDSTAVA

- pirotehnička sredstva kategorije F1 su pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju vrlo nizak rizik i zanemarivu razinu buke, a koja su namijenjena za uporabu u ograničenim prostorima, uključujući i pirotehnička sredstva za vatromete namijenjena za uporabu unutar stambenih zgrada
- pirotehnička sredstva kategorije F2 su pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju nizak rizik i nisku razinu buke i koja su namijenjena za vanjsku uporabu u ograničenim prostorima
- pirotehnička sredstva kategorije F3 su pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju srednji rizik i koja su namijenjena za vanjsku uporabu na velikim otvorenim prostorima, a čija razina buke nije štetna za ljudsko zdravlje
- pirotehnička sredstva kategorije F4 su pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju visok rizik i koja smiju koristiti samo osobe sa stručnim znanjem (uobičajeno poznata kao sredstva za profesionalnu uporabu), a čija razina buke nije štetna za ljudsko zdravlje
- pirotehnička sredstva kategorije T1 su pirotehnička sredstva za uporabu na pozornicama (pirotehnička sredstva za primjenu u kazalištima) koja predstavljaju nizak rizik
- pirotehnička sredstva kategorije T2 su pirotehnička sredstva za uporabu na pozornicama (pirotehnička sredstva za primjenu u kazalištima) koja predstavljaju visok rizik, a kojima mogu rukovati samo osobe sa stručnim znanjem
- pirotehnička sredstva kategorije P1 su ostala pirotehnička sredstva koja predstavljaju nizak rizik, u koja se ubrajaju i pirotehnička sredstva koja su sastavni dio opreme brodova za potrebe spašavanja na moru te pirotehnička sredstva koja se koriste u poljoprivredi, avionskom prometu i sličnim djelatnostima, a služe za rastjerivanje ptica
- pirotehnička sredstva kategorije P2 su ostala pirotehnička sredstva koja predstavljaju visok rizik i kojima mogu rukovati samo osobe sa stručnim znanjem, a u koja se ubrajaju i rakete za obranu od tuče

PRODAJA I UPORABA PIROTEHNIČKIH SREDSTAVA

Pravne osobe i obrti mogu prodavati oružje, streljivo i dijelove streljiva (barut, kapisle i kapislirane čahure) na malo u prodavaonicama oružja i streljiva, a pirotehnička sredstva kategorije F2, F3, P1 i T1, osim petardi i redenika iz kategorije F3 čija je prodaja građanima zabranjena, u prodavaonicama pirotehničkih sredstava za koje posjeduju odobrenje Ministarstva. Osobe koje obavljaju prodaju u navedenim prodavaonicama moraju biti stručno osposobljene i zdravstveno sposobne.
Navedena pirotehnička sredstva dozvoljeno je prodavati i u prodavaonicama oružja i streljiva ako prodavaonica ispunjava građevinsko-tehničke uvjete za prodavaonicu pirotehničkih sredstava.

Pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, osim petardi i redenika iz kategorije F3 čija je prodaja građanima zabranjena, mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja građanima starijim od 18 godina.

Uporaba navedenih pirotehničkih sredstava dozvoljena je građanima starijim od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja.

Pirotehnička sredstva kategorije F2, F3, T1 i P1 nije dozvoljeno koristiti u zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana.

Građanima nije dozvoljena nabava niti uporaba petardi i redenika iz kategorije F3, kao ni uporaba pirotehničkih sredstava iz kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe.

Prodaja i uporaba pirotehničkih sredstava kategorije F2, F3, T1 i P1 koja će se koristiti za potrebe spašavanja ljudi i životinja te u cestovnom, željezničkom, pomorskom, zračnom i prometu u unutarnjim vodama, kao i u kazalištima, raketnom modelarstvu, poljoprivredi i sličnim djelatnostima dozvoljena je tijekom cijele godine osobama koje su prilikom kupnje dužne priložiti dokaz o obavljanju djelatnosti za koju se predmetna pirotehnička sredstva kupuju ili dokaz o posjedovanju plovila pri kupnji pirotehničkih sredstava iz kategorije P1.

Građanin može posjedovati najviše dva kilograma neto mase pirotehničke smjese pirotehničkih sredstava kategorije F1 i/ili F2 i/ili kategorije F3, osim petardi i redenika iz kategorije F3.

Pirotehnička sredstva kategorije F1 mogu se, osim u prodavaonicama oružja i streljiva te prodavaonicama pirotehničkih sredstava, prodavati u maloprodaji i u drugim prodavaonicama te na kioscima tijekom cijele godine, građanima starijim od 14 godina. Uporaba navedenih pirotehničkih sredstava dozvoljena je građanima starijim od 14 godina tijekom cijele godine.

U prodavaonicama pirotehničkih sredstava i prodavaonicama oružja i streljiva, nakon radnog vremena, mogu se držati samo pirotehnička sredstva kategorije F1, osim kada prodajni prostor zadovoljava uvjete priručnog skladišta, pri čemu se mogu držati i ostale eksplozivne tvari.
U kioscima je dopušteno držati do tri kilograma neto pirotehničke smjese pirotehničkih sredstava kategorije F1.
U ostalim prodavaonicama dopušteno je držati do 15 kg neto pirotehničke smjese pirotehničkih sredstava kategorije F1.
Građanima je za osobne potrebe, u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja, dozvoljen unos pirotehničkih sredstava u Republiku Hrvatsku, kao i iznos pirotehničkih sredstava iz Republike Hrvatske, ako su ona dozvoljena za uporabu u Republici Hrvatskoj i označena valjanom oznakom CE, u količini do dva kilograma neto mase pirotehničke smjese, a unos ili iznos pirotehničkih sredstava dužni su prijaviti graničnoj policiji. Građanin ne smije ova pirotehnička sredstva prodati ili predati drugome.

PROMET PIROTEHNIČKIM SREDSTVIMA, IZVOĐENJE JAVNIH VATROMETA I GLASNOG PUCANJA

Promet eksplozivnih tvari može obavljati pravna osoba ili obrt kada dobije odobrenje Ministarstva.
Javne vatromete mogu izvoditi pravne osobe i obrti koji od Ministarstva dobiju odobrenje za izvođenje javnih vatrometa ili glasnog pucanja.
Poslove izvođenja javnih vatrometa za potrebe pravne osobe ili obrta može obavljati građanin koji od Ministarstva dobije rješenje o dozvoli za izvođenje javnih vatrometa.
Pravna osoba ili obrt, izvođač javnih vatrometa, dužan je ishoditi odobrenje Ministarstva za mjesto i vrijeme izvođenja javnog vatrometa.
Odobrenje Ministarstva potrebno je ishoditi i za mjesto i vrijeme izvođenja glasnog pucanja.
Kada glasno pucanje obavlja više izvršitelja, svi izvršitelji moraju biti osposobljeni za rukovanje eksplozivnim tvarima prema aktu pravne osobe, obrta ili udruge koja ima odobrenje za izvođenje glasnog pucanja ili moraju biti pod nadzorom osobe osposobljene za rukovanje eksplozivnim tvarima.

KAZNENE ODREDBE

Navedeni se zakon najčešće krši u smislu prodaje pirotehničkih sredstava na nedopuštenim mjestima, prodaje pirotehničkih sredstava kategorije F1 mlađima od 14 godina, kategorije F2 i F3 mlađima od 18 godina ili prodaje u razdoblju od 2. siječnja do 14. prosinca, za koje prekršaje je propisana novčana kazna u iznosu od 10.000 do 30.000 kuna.
Za prekršaje korištenja pirotehničkih sredstava kategorije F2 i F3 u zatvorenim prostorijama i na mjestima gdje se okuplja veći broj građana, kao i uporabe u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, propisana je novčana kazna u iznosu od 5.000 do 15.000 kuna.

Za fizičke osobe propisane su kazne od 1000 do 15.000 kuna, a za zakonskog zastupnika djeteta mlađeg od 14 godina od 1000 do 3000 kuna. Za udruge je propisana kazna od 3000 do 30.000 kuna, a za odgovornu osobu u njoj od 500 do 5000 kuna.

Za pravnu osobu i fizičku osobu – obrtnika propisane su kazne od 10.000 do 80.000 kuna, a za odgovornu osobu u njoj od 2000 do 10.000 kuna. U ponovljenom slučaju može im se zabraniti obavljanje djelatnosti u vremenu od tri do šest mjeseci.

Novost je da je prema članku 5. stavku 2. točka 29. Zakona o zaštiti životinja (NN broj 102/17) zabranjeno bacanje petardi ili drugih pirotehničkih sredstava na životinje, za što je propisana kazna od 10.000 do 30.000 kuna). 

Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira propisano je da će se novčanom kaznom u protuvrijednosti od 25 do 100 eura ili kaznom do 30 dana zatvora zbog narušavanja mira i sigurnosti građana, kazniti osoba koja neovlašteno puca iz vatrenog oružja, pali rakete ili sličan eksplozivan, odnosno zapaljiv materijal. Roditelj ili staratelj, čije dijete ili štićenik učini prekršaj utvrđen Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira ili propisima donesenim na temelju tog Zakona te ako je prekršaj posljedica lošeg odgoja ili zanemarivanja nadzora nad djetetom, kaznit će se novčanom kaznom u protuvrijednosti od 25 do 100 eura.

Kazneni zakon RH za počinitelje kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom predviđa zatvorsku kaznu od šest mjeseci do pet godina, a za počinjenje težih kaznenih djela protiv opće sigurnosti zatvorsku kaznu od jedne do 15 godina.

Zakon predviđa i kazne za nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, a predviđena je kazna zatvora do pet godina.
Člankom 264. Kaznenog zakona propisano je da će se osoba koja neovlašteno kupuje, prodaje ili razmjenjuje predmete ili robu čiji je promet zabranjen ili ograničen, a ako time nije počinjeno neko drugo kazneno djelo za koje je propisana teža kazna, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine. Predmeti i roba nedozvoljene trgovine će se oduzeti.

Statistički podaci prošlogodišnje akcije „Mir i dobro“

U provedbi akcije „Mir i dobro“ Policijska uprava koprivničko – križevačka je u razdoblju od 15. prosinca 2018. godine do 8. siječnja 2019. na svom području provela niz aktivnosti preventivnog djelovanja u svrhu održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira te opće sigurnosti građana.
U provedbi akcije nije bilo oduzetih pirotehničkih sredstava. Za dva počinjena prekršaja nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava prijavljene su dvije osobe.

Nisu zabilježena propucavanja niti druge posljedice uporabe pirotehničkih i drugih eksplozivnih ubojitih sredstava.
 

Priopćenja | Društvo i zajednica