Rezultati nadzora prometa tijekom produženog vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2015/04/palica pol..bmp

Od 19. do 22. lipnja, na području Policijske uprave koprivničko – križevačke, zabilježeno je 13 prometnih nesreća od čega sedam prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, u kojima su tri osobe teško ozlijeđene i sedam osoba lakše, te šest prometnih nesreća s materijalnom štetom.  

Foto: Ilustracija

Od 19. do 22. lipnja, na području Policijske uprave koprivničko – križevačke, zabilježeno je 13 prometnih nesreća od čega sedam prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, u kojima su tri osobe teško ozlijeđene i sedam osoba lakše, te šest prometnih nesreća s materijalnom štetom. Uzroci događanja prometnih nesreća bili su neprilagođena brzina (3), nepropisno kretanje kolnikom (4), nepropisna vožnja unatrag (2), nedovoljna udaljenost od desnog ruba kolnika (2), te nepropisno skretanje i pretjecanje. Tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i jednu prometnu nesreću s materijalnom štetom prouzročila su dva vozača osobnih automobila, te vozač motocikla i vozač bicikla koji su bili pod utjecajem alkohola.

Sankcionirano je 197 prometnih prekršaja, od čega 46 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 31 prekršaj upravljanja vozilima nepropisnom brzinom.

Tijekom vikenda u posebnu prostoriju za smještaj do prestanka djelovanja opojnog sredstva smješteno je bilo devet vozača, a jedan je bio uhićen. Protiv uhićenog vozača proveden je žurni prekršajni postupak u kojem je vozač kažnjen uvjetnom kaznom zatvora i novčanom kaznom, te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u ponedjeljak, 22. lipnja, u 18.05 sati u Ulici Miklinovec u Koprivnici, kada je 59 - godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 3,32 promila, pri čemu je prouzročio prometnu nesreću u kojoj je lakše ozlijeđen.

Najveće prekoračenje brzine kretanja zabilježeno je u nedjelju, 21. lipnja, u 16.40 sati na Zagrebačkoj ulici u Koprivnici, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 90 km/h iako je u rečenoj ulici brzina kretanja vozila ograničena na 50 km/h. 

Dobro je podsjetiti

Ponovno podsjećamo da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti, da upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima, te apeliramo na sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima.

Posebno ističemo da za mlade vozače vrijedi apsolutna zabrana upravljanja vozilima na cesti pod utjecajem alkohola odnosno nakon konzumacije alkoholnih pića.

Vozače mopeda i motocikala podsjećamo na nužnost korištenja zaštitne kacige, te ih molimo da poštuju ograničenja brzina kretanja vozila, da ne ulijeću u “škare”, te da ne pretječu ili obilaze druga vozila na nepreglednim mjestima kao što su to zavoji, raskrižja I slično.

Vozače podsjećamo da se vozilima trebaju kretati sredinom prometne trake, vodeći računa da ne prijeđu na suprotni prometni trak ili da ne zahvate desni rub kolnika kako ne bi u opasnost doveli sebe ali i druge sudionike u prometu.



Stranica