Rezultati pojačanog nadzora prometa - upravljao pod utjecajem alkohola od 3,12 promila

Slika /ikone/Stop policija2.jpg

Tijekom vikenda je sankcionirano 180 prometnih prekršaja

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 4. do 7. listopada, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je pet prometnih nesreća od kojih dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U nesrećama su tri osobe lakše ozlijeđene. Prometne nesreće su zabilježene zbog oduzimanja prednosti prolaska (2), nepropisne vožnje unazad, nepropisnog kretanja kolnikom i vožnje na nedovoljnoj udaljenosti. Mlad vozač izazvao je prometnu nesreću s ozlijeđenim osobama u kojoj su dvije osobe lakše ozlijeđene. Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su dvije prometne nesreće od čega jednu nesreću s ozlijeđenom osobom u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena.

Tijekom vikenda je sankcionirano 180 prometnih prekršaja od kojih 23 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 79 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja vozila, 12 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i osam prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.
Tijekom provedbe pojačanog nadzora prometa dva vozača su bila smještena u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Uhićen je bio jedan vozač te je protiv istog proveden žurni prekršajni postupak.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u nedjelju, 6. listopada, u 12.05 sati u Bilogorskoj ulici u Glogovcu, kod 54 - godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 3,12 promila.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u subotu, 5. listopada, u 9.21 sati u Budančevici u Ulici Stjepana Radića kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 113 kilometara na sat iako je u rečenom mjestu brzina kretanja vozila ograničena na 70 kilometara na sat.

Tijekom vikenda četiri mlada vozača sankcionirana su zbog upravljanja vozilom za vrijeme kada u organizmu imaju alkohola (0,50 do 1,00 g/kg – 3; 1,00 do 1,50 g/kg – 1). U subotu, 5. listopada, u 1 sat u Ulici Milutina Mayera u Križevcima, zatečen je 18 - godišnji mladi vozač kako upravlja osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,45 promila. Mladi vozači sankcionirani su i radi nekorištenja sigurnosnog pojasa (1), nepropisnog korištenja mobitela (1), nepoštivanje značenja prometnog znaka (1) i nenošenja vozačke dozvole (1).

Tijekom pojačanog nadzora prometa u činjenju prekršaja zatečen je jedan recidivist koji je počinio jedan prekršaja (upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola) koji je bio uhićen i protiv kojeg je proveden žurni prekršajni postupak.

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Ponovno podsjećamo vozače da upravljanje vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića uvelike povećava mogućnost izazivanja prometnih nesreća i stradavanja u istima. Svim vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da se koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da upravljanje vozilom prepuste dogovornom vozaču ili drugoj osobi koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića. Sve sudionike u prometu molimo za poštivanje prometnih znakova kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, posebice značenje prometnog znaka „Obavezno zaustavljanje“ i crvenog svjetla semafora.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače, te ih podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila. Ujedno im savjetujemo da smanje brzinu kretanja svojih vozila, te da prate prometnu signalizaciju i postupaju sukladno njoj.
Sudionike prometnih nesreća podsjećamo na obavezu međusobne razmjene podataka, a u slučaju da u nesreći ima stradalih osoba, na obavezu obavještavanja policije o prometnoj nesreći.
Podsjećamo da se vozači trebaju kretati desnom stranom kolnika te da prilikom mimoilaženja s drugim vozilom moraju osigurati dovoljan razmak između vozila.
Vozače bicikala podsjećamo da su obavezni se kretati postojećim biciklističkim stazama i trakama. Ujedno ih podsjećamo da su se prilikom uključivanja u promet na cesti s biciklističke staze, iz dvorišta i sličnih površina dužni uvjeriti da ovu radnju mogu sigurno izvršiti, te pritom moraju propustiti sva vozila koja se kreću cestom na koju se uključuju. Također ih podsjećamo da obilježeni pješački prijelazi nisu namijenjeni kretanju vozača bicikala već pješaka te je stoga nužno da vozači dolaskom do pješačkih prijelaza siđu s bicikla i pješice, gurajući bicikl kraj sebe, prijeđu preko ceste, nakon što se uvjere da istu mogu sigurno prijeći.

Vozači i svi putnici u motornim vozilima moraju koristiti sigurnosni pojas, a djeca se moraju prevoziti pravilno smještena u adekvatno postavljene autosjedalice. Na pješake, vozače bicikala i vozače svih vrsta motornih vozila apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost i pridonose događanju prometnih nesreća.

 

Priopćenja | Promet i vozila