Svjetski dan sjećanja na žrtve prometnih nesreća

Slika /PU_KK/Vijesti/2020/11/Svjetski dan na sjećanje.jpg

Obilježavanjem Svjetskog  dana sjećanja na žrtve prometnih nesreća želi se odati počast i prisjetiti se svih osoba koje su izgubile živote ili su teško ozlijeđene u prometnim nesrećama

Foto: Ilustracija

Obilježavanjem Svjetskog  dana sjećanja na žrtve prometnih nesreća želi se odati počast i prisjetiti se svih osoba koje su izgubile život ili su teško ozlijeđene u prometnim nesrećama, odati priznanje policiji i ostalim hitnim službama za njihove napore u spašavanju ljudskih života, te skrenuti pozornost javnosti na teške posljedice prometnih nesreća i nužnost prevencije stradavanja osoba u prometu te pružanje bolje pomoći osobama stradalima u prometnim nesrećama i njihovim obiteljima.
 
Podršku obilježavanja Svjetskog  dana sjećanja na žrtve prometnih nesreća daje i ROADPOL – mreža prometne policije zemalja Europe i UN.
 
Od 1995. do 2019. godine na području Policijske uprave koprivničko – križevačke zabilježeno je 27.982 prometne nesreće od kojih 363 prometne nesreće s poginulim osobama i 8.797 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama.
 
Želimo izraziti sućut obiteljima osoba stradalih u prometnim nesrećama te pozvati sve sudionike u prometu da svojim odgovornim ponašanjem i poštivanjem prometnih propisa spase svoj život i živote drugih. 
 
Pozivamo na poštivanje ograničenja brzine kretanja i smanjenje brzine za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta, većih gužvi na cestama, u zonama škola, zavoja, prijevoja i raskrižja, jer je brzina najčešći uzrok događanja prometnih nesreća, a posebno onih s najtežim posljedicama.
 
Apeliramo na vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, te da tijekom vožnje ne koriste mobitele i slične uređaje. Pješake također molimo da ne koriste mobitele.
 
Sve osobe u motornim vozilima molimo da koriste sigurnosne pojaseve, a roditelje da djecu prevoze na stražnjim sjedalima smještenu u odgovarajuće i pravilno postavljene sjedalice. 
 

Pisane vijesti | Promet i vozila