Rezultati pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda - sankcionirano 266 prometnih prekršaja

Slika /ikone/Policija.kc.1.jpg

Sankcionirano je 266 prometnih prekršaja

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 19. do 22. veljače na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježene su tri prometne nesreće od čega jedna prometna nesreća s ozlijeđenim osobama. U nesreći su tri osobe lakše ozlijeđene.
Uzroci događanja prometnih nesreća bili su vožnja na nedovoljnoj udaljenosti (2) i oduzimanje prednosti prolaska. Vozač pod utjecajem alkohola izazvao je prometnu nesreću s materijalnom štetom, dok je mlada vozačica izazvala prometnu nesreću s ozlijeđenim osobama.
Zabilježen je i događaj na cesti u kojem je smrtno stradao vozač osobnog automobila, koji je sletio vozilom sa ceste.

Sankcionirano je 266 prometnih prekršaja od čega 34 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, prekršaj odbijanja ispitivanja prisutnosti alkohola u organizmu, prekršaj odbijanja ispitivanja prisustva droge u organizmu, 129 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 41 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa i devet prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.

Tijekom provedbe pojačanog nadzora jedan vozač je bio smješten u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva, dok je pet vozača bilo uhićeno. Provedena su četiri žurna prekršajna postupka. Izdvajamo vozača kojemu je određena mjera opreza-zadržavanje od tri dana te je predan u zatvor u Bjelovaru.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u nedjelju, 21. veljače, u 16.22 sati, u Kalničkoj ulici u Križevcima kada je vozač upravljao motociklom krećući se brzinom od 115 kilometara na sat iako je na rečenoj dionici državne ceste brzina kretanja vozila prometnim pravilom ograničena na 50 kilometara na sat.
Ističemo i vozača koji je u petak, 19. veljače, u 12.08 sati, u Ulici bana Josipa Jelačića u Đurđevcu, upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 113 kilometara na sat iako je na rečenoj dionici državne ceste brzina kretanja vozila prometnim znakom ograničena na 60 kilometara na sat.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u petak, 19. veljače, u 14.40 sati, u Ulici kralja Tomislava u Križevcima, kod 44-godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 3,33 promila. Vozač je bio uhićen, te je protiv njega dana 20. veljače na Općinskom sudu u Bjelovaru proveden žurni prekršajni postupak u kojem mu je određena mjera opreza- zadržavanje u trajanju od tri dana. Vozač je predan u zatvor u Bjelovaru.
Ističemo i vozača koji je u subotu, 20. veljače, u 19.35 sati, u Jelačićevoj ulici u Kunovcu, upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,14 promila. Vozač je isključen iz prometa.

Tijekom pojačanog nadzora prometa u činjenju prekršaja zatečena su dva  recidivista koji su počinili dva prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola.
Nadalje, izvršen je nadzor 46 mladih vozača. Mladi vozači počinili su 12 prometnih prekršaja od čega šest prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola (0,00 do 0,50 g/kg – 4, od 1,00 do 1,50 g/kg – 1, iznad 1,50 g/kg - 1), tri prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, prekršaj nepropisnog korištenja mobitela, prekršaj ne nošenja vozačke dozvole i prekršaj oduzimanja prednosti prolaska. Kod jednog mladog vozača utvrđen je i prekršaj nenošenja osobne iskaznice.

Najveća koncentracija alkohola kod mladih vozača utvrđena je u nedjelju, 21. veljače, u 2.15 sati, u Starogradskoj ulici u Starigradu, kod 22-godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,75 promila.
Ističemo i mladog, 21-godišnjeg vozača koji je u subotu, 20. veljače, u 16.55 sati, na državnoj cesti broj 22 u Bukovju Križevačkom upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,02 promila.

Tijekom, 20./21. veljače, od 16 do 4 sata, Postaja prometne policije Koprivnica provela je akciju nadzora alkoholiziranosti vozača i mladih vozača. Izvršen je nadzor  71 vozača od čega 15 mladih vozača. Utvrđeno je 38 prekršaja od čega 18 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola. Mladi vozači počinili su sedam prekršaja od čega četiri prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola te po jedan prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa, nenošenja vozačke dozvole i nepropisnog korištenja mobitela.

Također, od 17 do 1 sat, Policijska postaja Đurđevac provela je akciju nadzora alkoholiziranosti vozača i mladih vozača u sklopu koje je izvršen nadzor 13 vozača od čega četiri mlada vozača. Sankcionirano je osam prekršaja od čega tri prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola. Mladi vozači nisu zatečeni u činjenju prekršaja.

Od 18 do 24 sata, Policijska postaja Križevci provela je akciju nadzora alkoholiziranosti vozača i mladih vozača u sklopu koje je izvršen nadzor 69 vozača od čega 15 mladih vozača. Utvrđeno je 14 prekršaja od čega pet prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola. Mladi vozači počinili su dva prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola.

Tijekom predstojećeg tjedna policijski službenici će, prilikom nadzora prometa, pozornost usmjeriti na uočavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja povezanih sa stradavanjima osoba u prometu na cestama odnosno nadzoru poštivanja brzine kretanja vozila, alkoholiziranosti vozača, poštivanju prednosti prolaska, korištenju sigurnosnog pojasa, korištenju mobitela i sličnih uređaja koji predstavljaju distrakciju vozača, kao i nadzoru mladih vozača, recidivista, vozača traktora i bicikala. Pozornost će se posvetiti i vozačima mopeda i motocikala.


 

Priopćenja | Promet i vozila