Distrakcije u prometu

Pojam distrakcije u prometu znači odvlačenje pozornosti, nepažnju s načina koji sudjelujemo u prometu na neki događaj, osobu, objekt ili uređaj. Distrakcija se ne odnosi samo na vozače motornih vozila već i na vozače bicikala i pješake. Distrakcija pridonosi događanju konfliktnih situacija u prometu odnosno događanju prometnih nesreća i stradavanju osoba u njima.

Distrakciju sudionika u prometu možemo podijeliti na fizičku (jedna ili obje ruke miču se s upravljača vozila), vizualnu (skretanje pogleda sa ceste) i kognitivnu (ne razmišlja se o sudjelovanju u prometu).

Prema nekim istraživanjima, deset najčešćih distrakcija su: pušenje, kućni ljubimci i insekti u vozilu, podešavanje ogledala i sigurnosnih pojaseva tijekom vožnje, podešavanje klima-uređaja i uređaja za zabavu, jedenje i pijenje, posezanje za mobitelom i sličnim uređajima, suputnici, osobe, objekti i događaji izvan vozila (poznanici, plakati, prometne nesreće na koje se naiđe i drugo), korištenje mobitela i „odlutale misli“ (osoba se prepusti maštanju).

Korištenje mobitela predstavlja jednu od najopasnijih distrakcija jer u sebi objedinjava i fizičku i vizualnu i kognitivnu distrakciju. Kad mobitel zazvoni, osoba poseže rukom za mobitelom, skreće pogled na mobitel da bi vidjela gdje je i tko zove ili šalje poruku,  rukom bira telefonski broj ili piše poruku, te se koncentrira na razgovor i sadržaj poruke, pri čemu ne gleda prometnicu, ne drži obje ruke na upravljaču ukoliko je riječ o vozaču i na razmišlja o prometnoj situaciji i načinu sudjelovanja u prometu.

Iako Zakon o sigurnosti prometa na cestama dozvoljava vozačima bicikala i svih vrsta motornih vozila da za vrijeme vožnje upotrebljavaju mobitel pomoću naprave koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku, svim vozačima savjetujemo da tijekom upravljanja vozilom isključe svoje mobitele odnosno da se, ukoliko ih moraju koristiti, na prikladnom mjestu isključe iz prometa i obave razgovor ili razmijene poruke.

Pješacima također savjetujemo da ne koriste mobitele niti slične uređaje, jer obraćajući pozornost na njih ne vode računa o svojoj sigurnosti.

Kod pješaka i vozača bicikala valja istaknuti i problem sudjelovanja u prometu sa slušalicama za slušanje glazbe u ušima, čime je pješaku i biciklisti onemogućeno primanje zvukovnih podražaja o onome što se događaja na prometnici i što utječe na njegovu sigurnost uslijed čega može neoprezno istupiti na prometnicu ili skrenuti pred dolazeće vozilo i stradati.