"Živim život bez nasilja"

Povodom obilježavanja međunarodnog Dana sprječavanja nasilja nad ženama  25. studenog 2010.g.,  sukladno zaključcima međuresornog sastanka tematike „Nasilje u obitelji – nasilje nad ženama“, sa predsjednicom Vlade RH, gđom. Jadrankom Kosor, iniciran je te stavljen u provedbu Ministarstvu unutarnjih poslova Projekt preventivnog karaktera „ŽIVIM ŽIVOT BEZ NASILJA“.
Navedeni će se Projekt provoditi na području svih policijskih uprava tijekom mjeseca studenog 2010.g., tako i pri PU koprivničko-križevačkoj.
Partneri u provođenju aktivnosti uz Ministarstvo unutarnjih poslova su i UN u RH kroz organizacijsku i financijsku potporu na nacionalnoj razini, te relevantna ministarstva, agencije i nevladine udruge, dakle Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (Obiteljski centri), Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, te organizacije civilnog društva.

CILJ preventivne akcije, Projekta, jest podizanje svijesti građana na prijavljivanje nasilja u obitelji i izgradnja kulture nenasilja među mladima.
Upravo iz navedenog razloga, predviđena su i završna županijska događanja, u Koprivnici dana 24. 11. 2010.g., te u školama u 20 županija diljem RH.
Kako bismo približili i detaljizirali samu specifičnu svrhu Kampanje, reći ćemo da je to :

  • primarna prevencija djece namijenjena osvještavanju najužih članova obitelji o posljedicama nasilja,
  • kod djece, učvrstiti pozitivne stavove i vrijednosne konsenzuse,
  • aktivna uloga svih članova obitelji,
  • uključivanje i muške populacije u sprječavanje nasilja u obitelji te
  • razvijanje osjećaja suradnje i zajedničke uključenosti svih subjekata društva – to je „zajednica koja brine“.
  • želimo pokušati kroz predstojeće aktivnosti, te one koje slijede i neće prestati, doprijeti do što većeg broja mladih osoba, djece, na način da im edukativnim i toplim pristupom približimo problematiku, te ih nastojimo senzibilizirati, potaći da prijavljuju nasilje, kako u primarnoj obitelji, tako i bilo koji oblik nasilja, te da dobiju poruku kako se imaju kome obratiti-dakle da nisu sami.

U suglasju sa smjernicama MUP-a ova PU ova PU timskim je radom osmislila akciju na nivou županije, dakle aktivnosti koje će se provoditi na području koprivničko-križevačke županije, odnosno na području Grada Koprivnice, Đurđevca i Križevaca.

Prigoda je, prije predočavanja samih planskih aktivnosti u sklopu Projekta „ŽIVIM ŽIVOT BEZ NASILJA“, aktivnosti PU koprivničko-križevačke učiniti jedan kraći osvrt ka zakonskim okvirima i određenim statističkim pokazateljima, vezanim upravo uz problematiku i fenomenologiju nasilja u obitelji.
 
 Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, određuje obitelj kao takvu glede inkriminacije samog prekršaja, određuje biće istog, opisuje tko čini obitelj, te koje su opcije u skladu s pozitivnim propisom date policijskim službenicima u opus djelovanja.
 Policijski su službenici ove PU, postupajući sukladno odredbama čl. 4. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, tijekom 2009.g. prekršajno prijavili, podnijeli Optužne prijedloge mjesno nadležnim sudovima protiv 594 počinitelja , 2008.g. protiv 648 počinitelja.
 Ukoliko pak promatramo pokazatelje za 2010.g., u prvih 10. mjeseci evidentirano je 506 počinitelja prekršaja iz čl. 4. ZOZNUO (8 maloljetnih osoba počinilo je prekršaje, 226 osoba evidentirani su kao povratnici u činjenju prekršaja) dok je ukupan broj prekršaja kroz promatrani vremenski period 378.
 U identičnom vremenskom periodu protekle godine zabilježeno je 419 prekršaja iz čl. 4. ZOZNUO.
 
 Problematika je respektabilna, dakako, treba uzeti u obzir iz vrlo delikatnih razloga , naime obiteljska dinamika, fenomenologija nasilja, obitelj kao takva je vrlo zatvoren krug, te su ljudi, djeca, osobe izložene nasilju, često uplašene, smatraju se krivima za probleme, odlučuju ne prijaviti nasilje, ili čak i ne promišljaju o toj soluciji.
 
 Upravo stog, preventivne aktivnosti, namijenjene su, prvenstveno djeci i maloljetnim osobama, učenicima viših razreda osnovnih škola i učenicima srednjih škola, u sklopu Projekta „ŽIVIM ŽIVOT BEZ NASILJA“ ponajprije, kako bi se djelovalo na najosjetljivije dobne skupine, sa predočenim ciljevima, isto tako, pedagoškim djelatnicima, roditeljima, zajednici u cjelini.
 
    Željeli bismo istaći, te se prigodom zahvaliti na suradnji, prvenstveno našem suport partneru, Obiteljskom centru koprivničko-križevačke županije te svim Institucijama uključenim u akciju: Županiji Koprivničko-križevačkoj, Gradu Koprivnici, Gradu Križevci, Gradu Đurđevcu, medijima, medijskom pokrovitelju akcije „Podravskom listu“, odgojno-obrazovnim ustanovama Koprivničko-križevačke županije, nevladinoj udruzi žena „Hera“ Križevci, Društvu „Naša djeca“ Koprivnica, Zajednici športskih udruga Koprivničko-križevačke županije, Udruzi invalida „Bolje sutra“ Koprivnica, Povjerenstvu za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije, teatru „Ludens“, Gradskom kazalištu Đurđevac

 Naša akcija ima Plan koji ćemo podastrijeti medijima, Plan provođenja aktivnosti PU koprivničko – križevačke u akciji „Živim život bez nasilja“, u sklopu nacionalne Kampanje.

Cilj je putem medija senzibilizirati javnost Koprivničko-križevačke županije u smislu problematike nasilja u obitelji, prijavljivanja nasilja nadležnim institucijama, te Vas upoznati s Kampanjom, našom akcijom i ciljevima iste.

U tijeku su brojne aktivnosti prigodom obilježavanja Dana Grada Koprivnice. Kao što znate, sutra će pjevač Zlatan Stipišić-Giboni u prostoru športske dvorane Gimnazije „Fran Galović“ Koprivnica, s početkom u 20, 00h održati koncert.  Pjevač će tijekom istog najaviti provođenje akcije ove PU u Projektu „Živim život bez nasilja“, te nas podržati na taj način, koja suradnja ne bi bila moguća bez podrške Grada.  

Kroz ostvarenu suradnju s Obiteljskim centrom Koprivničko-križevačke županije pripremili smo materijale za radionice, učenike viših razreda osnovnih škola, te aktivnosti za srednje škole, a koje će provoditi stručni suradnici odgojno-obrazovnih ustanova, uz aktivno uključivanje Obiteljskog centra i nositelja aktivnosti u ovoj PU.

Dakle, u svim školama županije Koprivničko-križevačke, početkom mjeseca studenog, po dostavi promo materijala koje smo zaprimili od strane Ravnateljstva policije, spotova, plakata, brošura edukativnog karaktera ,određenih sačinjenih u suradnji sa Obiteljskim centrom odvijati će se slijedeće aktivnosti:

OSNOVNE ŠKOLE- prikazivati će se TV spotovi koji govore o nasilju u obitelji, a u sklopu kojih će stručni djelatnik obrazovne ustanove (ili djelatnik obiteljskog centra) kroz kratko predavanje govoriti o nasilju u obitelji, načinu na koji se može spriječiti te će učenicima podijeliti prigodne promotivne materijale.
Također, u osnovnim školama biti će organizirano, provođenje likovnih radionica, stručni djelatnici škola dostaviti će ovoj PU odabrane radove, dok će djelatnici PU organizirati u sklopu završne svečanosti izložbu istih, tri  najbolja likovna uratka biti će nagrađena, dostavljena Ravnateljstvu policije poradi daljnjeg sudjelovanja u izboru za najbolje radove na nacionalnoj razini.
  
SREDNJE ŠKOLE- u srednjim školama na razini Županije, sukladno planu razrađenim s Obiteljskim centrom, biti će provođene edukativne aktivnosti na način da će se odvijati u svakom razredu debate, dok će biti organizirane i završne :

- GRAD KOPRIVNICA – debata dana 19. 11. 2010.g., od 12, 00 do 13, 30 h-u prostoru gradske vijećnice,
- GRAD ĐURĐEVAC – debata  dana 17. 11. 2010.g., od 12, 00 do 13, 30 h, prostor održavanja je dvorana u zgradi „INE“,
- GRAD KRIŽEVCI – debata dana 16. 11. 2010.g., od 12, 00 do 13, 30 h, u prostoru gradske vijećnice.

Po dovršetku svih aktivnosti pri odgojno-obrazovnim ustanovama, biti će nam dostavljeni podaci o broju učenika koji su sudjelovali, te podaci evaluacijskog karaktera, odnosno oni koji će nam dati uvid na koji način učenici razmišljaju glede predmetne problematike, tematika PRIJAVITI NASILJE ILI NE. 

Za vrijeme trajanja aktivnosti koje prate Kampanju,  ova PU dogovorila je suradnju sa mladim koprivničkim glazbenikom i njegovom obitelji, Vilibaldom Kovačem, - on će putem medija odaslati poruku jedinstvenog sadržaja vezanu za suzbijanje nasilja nad ženama/nasilja u obitelji, te aktivno sudjelovati u aktivnostima i završnoj svečanosti dana 24. studenog 2010. godine.

Isto tako, suport će nam, na sličan način pružiti i g.  Branko Zorko iz Križevaca.

Dana 18. studenog 2010. godine, u vremenu od 08,00 do 14,00 sati, biti će provedena akcija naziva  „Dan plivanja za život bez nasilja“, na gradskim bazenima „Cerine“ . Akcija predmnijeva sudjelovanje oko 100 učenika osnovnih škola s područja Grada Koprivnice (5. do 8. razredi), edukativno-sportskog je karaktera,  pozvat ćemo roditelje i djecu da nam se priključe u akciji te podrže Projekt „Živim život bez nasilja“, kroz aktivan angažman.

U dogovoru sa Udrugom „Bolje sutra“, Udrugom osoba sa invaliditetom Koprivnica, dogovorena je suradnja, uz suport i angažman Obiteljskog centra, u  radionice za osobe sa invaliditetom. Predviđeni termin održavanja iste je između 10. i 15.-tog 11. 2010.g.

Dana 20. 11. 2010.g. u 20, 00 sati, u Koprivnici, Domu mladih, teatar „Ludens“ organizira sa ZKM kazalištem predstavu „Kako preživjeti srednju školu“, ista predstava u sklopu je aktivnosti povodom akcije „Živim život bez nasilja“, ulaz je besplatan.
Istoga dana,  u prostoru Doma kulture u Đurđevcu biti će održana kazališna predstava redatelja, g. Marinka Ivaniševića, „Pitanje časti“, u izvedbi Gradskog kazališta Đurđevac, nazočit će se učenici završnih razreda srednjih škola iz Đurđevca, predstava prati akciju „Živim život bez nasilja“.

      Udruga  žena „Hera“ Križevci, vrlo aktivno se uključila glede same akcije, te je za dan 09. 11. 2010.g. organizirala u Križevcima, prostoru Gradske vijećnice, u 18h, Tribinu, upravo naziva „Živim život bez nasilja“.  
  Također, dana 23. 11. 2010.g. u Križevcima, biti će u organizaciji Udruge žena „Hera“ održan i Okrugli stol, tematike nasilja u obitelji,suport u projektu „ŽIVIM ŽIVOT BEZ NASILJA“, te prigodom obilježavanja međunarodnog dana nasilja nad ženama.

Suport našoj akciji, samim time i cjelokupnoj Kampanji dali su i vlasnici određenih ugostiteljskih objekata u Koprivnici, na način da će tijekom 11. mjeseca, za vrijeme trajanja akcije, puštati promo spotove, te će osoblje nositi majice sa logom „Živim život bez nasilja“, a radi se o objektima frekventnosti mladih osoba, dakle prigoda je i na opisan način pozitivno utjecati u lokalnoj zajednici.    

Ova PU odrađuje potrebite pripremne radnje za dan 24. studenoga 2010. godine, završnu svečanost gdje je s Gradom Koprivnica i Gimnazijom „Fran Galović“ dogovorena i osigurana sportska dvorana u kojoj će se s početkom u 17,00 sati odvijati prigodan program sportsko/zabavnog karaktera u trajanju od približno 2 sata, na koji će se pored djece pozvati i njihovi roditelji, te predstavinici svih navedenih institucija.
Glede same završne svečanosti, biti će organizirana zasebna tiskovna konferencija, prigodom koje ćemo Vas izvijestiti o detaljima, samom programu i „malim iznenađenjima“.