Vožnja s upaljenim svjetlima

Sukladno članku 102. stavku 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, na svim motornim vozilima za vrijeme vožnje danju u razdoblju od 1. studenoga do 31. ožujka moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.
 
Za vozače koji za vrijeme vožnje danju na motornim vozilima u razdoblju od 1. studenog do 31. ožujka nemaju upaljena dnevna ili kratka svjetla, predviđena je novčana kazna u iznosu od 300 kuna.
Tijekom cijele godine, svi vozači moraju noću i u slučaju smanjenje vidljivosti (magla, kiša i dr.) na svojim vozilima upaliti prednja bijela i stražnja crvena svjetla.

Vozači koji sudjeluju u prometu noću i za smanjene vidljivosti, tijekom cijele godine, imaju obvezu paljenja svjetla na svojim vozilima. Za kršenje ovih odredbi od strane vozača motornih vozila predviđena je novčana kazna od 500 kuna, a od strane vozača bicikala novčana kazna od 300 kuna.

Ponovno podsjećamo vozače bicikala da noću i u vrijeme smanjene vidljivosti moraju biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom, a pješake da za vrijeme kretanja kolnikom noću i u vrijeme smanjene vidljivosti moraju biti označeni reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti. Za kršenje ovih odredbi predviđena je novčana kazna od 300 kuna.