Savjeti za prometovanje tijekom ljetovanja

GODIŠNJI ODMORI SU PRED NAMA?

 
Statističko praćenje broja prometnih nesreća iz godine u godinu ukazuje da se upravo u predstojećim danima, odnosno u lipnju, srpnju i kolovozu, zbog dolaska velikog broja motoriziranih stranih turista, odlaska naših građana na godišnje odmore, te općenito povećanog intenziteta prometa na cestama, povećava i broj prometnih nesreća i broj stradavanja u njima. 
Osim toga, završila je još jedna školska godina, a time se povećava i broj djece – najugroženijih sudionika u prometu poglavito na prometnicama u blizini dječjih igrališta, parkova.
 
Savjeti:
 
IDETE NA GODIŠNJI ODMOR – BEZ NERVOZE
 
Put na godišnji odmor izbjegavajte neposredno nakon posla - uzmite vremena i dobro se odmorite, češće se zaustavljajte, osvježite se te protegnite ruke i noge. Vozačima se savjetuje da se u vrijeme vikenda kada je na cesti povećan broja vozila te u vrijeme smjene turista dobro upoznaju s dionicama kojima će putovati, interesirajte se za alternativne pravce. Dobro je uvijek imati uključen radio na kojem se mogu čuti posebna upozorenja koja bi vam mogla biti od velike pomoći.
 
Prije ulaska u tunel prilagodite brzinu vožnje. Imajte na umu da se oči moraju prilagoditi promjeni razine svjetlosti, a valja znati i da su vremenski uvjeti na izlasku iz tunela ponekad bitno drugačiji nego na ulasku. Poštujte signalizaciju u tunelu. Budući da su tijekom ljeta česte višekilometarske kolone, pazite na udaljenost od vozila koje se nalazi ispred, ona bi pri brzini od 90 km/h trebala biti 50 metara. Razmak povećajte na uzbrdici, ukoliko je cesta kojom vozite mokra ili je smanjena vidljivost. Pratite situaciju i pomoću retrovizora. I za kraj, detektirali smo nekoliko 'prijatelja' vozača:benzinske postaje s uslužnim objektima, odmorišta, prometna signalizacija i SOS telefoni, zaštitni pojas, sjedalica za djecu, zaštitna oprema za vozače mopeda i motocikla.
 Posebnu pažnju treba obratiti i na 'neprijatelje' te ih izbjeći ukoliko namjeravate voziti: umor, alkohol, bolest, droga, mobiteli i prekomjerna brzina.
 
NA GODIŠNJEM ODMORU STE, A OSTAJETE KOD KUĆE
 
Prije svega svoje najmlađe – djecu, svakodnevno podsjećajte na pravilno i sigurno kretanje u prometu (tehnički ispravni bicikli, korištenje zaštitne kacige, nedozvoljena igra u blizini prometnica, korištenje pješačkih prijelaza, ne dozvoljavajte da upravljaju vozilima prije stjecanja prava i dr.).
 
Vozači naoružajte se strpljenjem, ne stvarajte „GUŽVE“ u prometu, odmarajte se - na odmoru ste. Izbjegavajte korištenje osobnih automobila (koristite bicikl ili jednostavno prošećite). Izbjegavajte sudjelovanje u prometu tijekom dana kada su najviše temperature, jer opće je poznato kako one negativno utječu na vozače – umor, nervoza.
 
Ne koristite papučicu „gasa“ i otvoren prozor za rashlađivanje. Vozači mopeda i motocikla koristite zaštitnu opremu jer ona Vas štiti od ozljeda, ali i bolesti koje dođu na „naplatu“ u starosti. Mladi vozači, svjesni smo svi da volite biti viđeni/primijećeni, ali vjerujte svima je važnije da budete sigurni i ostanete živi.  Mladost je brzina, ali ne i vrlina. A što se alkohola tiče, na ovim visokim temperaturama on neće sigurno utažiti žeđ.

Uživajte u sigurnoj vožnji i ugodnom ljetu!